Nowinki cywilizacyjne

Dodano: 01/05/2011 - Nr 18 z 4 maja 2011

Kiełki brokułów obniżają cholesterol Badacze z Meksyku i USA, pod kierunkiem L. N. Rodrigueza-Cantú, przeprowadzili badanie dowodzące, że kiełki brokułów są zdrowe. Wprawdzie entuzjaści zdrowej żywności od dawna darzyli wyjątkowym afektem tę akurat roślinę i kiełki w ogóle, ale teraz ich wiara zyskała potwierdzenie naukowe. Uczeni zbadali procesy biochemiczne, zachodzące w organizmach laboratoryjnych świnek morskich, karmionych kiełkami brokułów i stwierdzili, że zawierają one substancje, które regulują działanie genów obecnych w komórkach wątroby, regulujących metabolizm cholesterolu. Zła wiadomość dla tych, którzy nie znoszą brokułów, jest taka, że działanie całej rośliny jest znacznie silniejsze niż wyizolowanych z nich substancji. (Journal of Agricultural and Food Chemistry)Pijany jak szczur Zabieg polegający na podaniu laboratoryjnym szczurom fragmentów RNA bezpośrednio do tkanki mózgu wyleczył zwierzęta z alkoholizmu. Badacze najpierw rozpili
     
56%
pozostało do przeczytania: 44%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze