Nowinki cywilizacyjne

Kiełki brokułów obniżają cholesterol

Badacze z Meksyku i USA, pod kierunkiem L. N. Rodrigueza-Cantú, przeprowadzili badanie dowodzące, że kiełki brokułów są zdrowe. Wprawdzie entuzjaści zdrowej żywności od dawna darzyli wyjątkowym afektem tę akurat roślinę i kiełki w ogóle, ale teraz ich wiara zyskała potwierdzenie naukowe. Uczeni zbadali procesy biochemiczne, zachodzące w organizmach laboratoryjnych świnek morskich, karmionych kiełkami brokułów i stwierdzili, że zawierają one substancje, które regulują działanie genów obecnych w komórkach wątroby, regulujących metabolizm cholesterolu. Zła wiadomość dla tych, którzy nie znoszą brokułów, jest taka, że działanie całej rośliny jest znacznie silniejsze niż wyizolowanych z nich substancji.
(Journal of Agricultural and Food Chemistry)

Pijany jak szczur

Zabieg polegający na podaniu laboratoryjnym szczurom fragmentów RNA bezpośrednio do tkanki mózgu wyleczył zwierzęta z alkoholizmu. Badacze najpierw rozpili gryzonie, dodając im do wody laboratoryjny etanol. Szczury otrzymywały 10-procentowy trunek codziennie w trakcie trwających 90 minut „pijackich sesji” i po kilku tygodniach nie tylko nabrały do niego upodobania, ale się uzależniły. Następnie podano im zastrzyki zawierające fragmenty RNA, blokujące geny tworzące tzw. receptory GABA w strukturze mózgu odpowiedzialnej za stany emocjonalne oraz „układ nagrody” w tzw. ciele migdałowatym. W efekcie, zwierzęta natychmiast przestały wykazywać objawy uzależnienia i straciły szczególne zainteresowanie alkoholem. Uczeni stwierdzili, że w ich mózgach zaszły zmiany w ekspresji kilku genów, których nadmierne pobudzenie wcześniej powiązano z alkoholizmem u ludzi. Badacze mają nadzieję, że są na tropie skutecznej terapii uzależnień.
(Proceedings of the National Academy of Sciences)
[pozostało do przeczytania -3% tekstu]
Dostęp do artykułów: