Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kulinarna duma Polski w kosmosie 

Dodano: 22/07/2025 - Nr 30 z 23 lipca 2025

Pierogi to kulinarna ikona Polski – symbol tradycji, gościnności i rodzinnych spotkań. Choć przywędrowały z daleka, dziś są sercem polskiej kuchni. A skoro dotarły nawet w kosmos, to chyba nie ma wątpliwości, że smakują nieziemsko!

Pierogi z borówkami 

i mascarpone

Ciasto:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki gorącej wody

 

Farsz:

400 g borówek amerykańskich

120 g serka mascarpone

2 łyżeczki cukru

 

Do podania:

słodka śmietanka

otarta skórka z limonki

listki mięty

 

Przesiej mąkę do miski. Zalej gorącą wodą i poczekaj, aż lekko przestygnie. Wyrób ciasto ręcznie na elastyczną, nieklejącą się masę. Jeśli będzie zbyt twarde – dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt miękkie – dosyp trochę mąki. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i odłóż na 30 minut.

Opłucz borówki i dokładnie osącz. W miseczce wymieszaj delikatnie mascarpone z borówkami i cukrem.

     
36%
pozostało do przeczytania: 64%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze