Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kulinarny skarb lata

Dodano: 17/06/2025 - Nr 25 z 18 czerwca 2025

 

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych i wyczekiwanych owoców sezonowych. Nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują szerokie spektrum zastosowań kulinarnych – od deserów, przez napoje, aż po dania wytrawne. 

Truskawkowa sałatka  z serem pleśniowym

300 g truskawek

1 opakowanie mix sałat (150–200g )

50 g łuskanych orzechów włoskich

100 g sera z niebieską pleśnią

Sos:

4 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki miodu

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

świeżo zmielony pieprz

 

Wymieszaj wszystkie składniki sosu na gładką, jednolitą emulsję. Orzechy upraż na suchej patelni. Truskawki opłucz pod bieżąca wodą, osusz, usuń szypułki. Pokrój na połówki lub ćwiartki. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Na sałacie ułóż truskawki, ser i podprażone orzechy. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę sosem, oprósz świeżo mielonym

     
50%
pozostało do przeczytania: 50%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze