Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zielone klejnoty śródziemnomorskiej kuchni 

Dodano: 03/06/2025 - Nr 23 z 04 czerwca 2025

Karczochy postrzegane są jako luksusowy składnik eleganckich potraw. Od wieków intrygują zarówno smakoszy, jak i botaników. Choć wielu wciąż kojarzą się z egzotyką, warto dać im szansę, bo w kuchni naprawdę potrafią zachwycić.

Karczochy nadziewane 

tuńczykiem 

4 karczochy

2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek (160 g każde)

1 garść kaparów z zalewy 

1 kromka czerstwego chleba

1 pęczek świeżej pietruszki

1 ząbek czosnku

2 cytryny

oliwa z oliwek extra vergine

sól morska

czarny pieprz

Oczyść karczochy – usuń twarde, zewnętrzne liście. Odetnij nożem pozostałości po liściach, aż uzyskasz gładką powierzchnię. Przetnij każdy karczoch wzdłuż na pół i wydrąż. Włóż oczyszczone połówki do miski z wodą i sokiem z jednej cytryny, aby nie ściemniały.

Przygotuj farsz. Wrzuć do blendera pół ząbka czosnku, listki pietruszki i porwany na kawałki chleb. Zmiksuj na drobno. Dodaj tuńczyka i 

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze