Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Menu piknikowe 

Dodano: 13/05/2025 - Nr 20 z 14 maja 2025

Piknik to świetna okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu z rodziną lub przyjaciółmi. Aby był udany, warto wcześniej zaplanować menu – tak by jedzenie było nie tylko smaczne, lecz także zdrowe i łatwe do transportu. Klucz to prostota i odpowiednie przechowywanie.

Piknikowe muffiny z papryką, szynką i serem

 

50 g szynki

150 g sera edamskiego

1 papryka czerwona

5 jajek 

100 ml mleka 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 

sól 

pieprz czarny 

12 szt. papilotek forma do muffinek

 

Piekarnik nagrzej do 180°C. W foremce do muffinek ułóż papilotki.

Posiekaj szczypiorek. Szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj i rozłóż równomiernie na dnie papilotek. 

Mikserem ubijaj jajka około 3 minut, tak by powstała puszysta,

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze