Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Chrupiąca, aromatyczna cebulka 

Dodano: 29/04/2025 - Nr 18 z 30 kwietnia 2025

Wiosenna cebulka dymka – świeża, krucha, pełna smaku. Zwiastun wiosny, ambasadorka ogrodu. Zielona część – chrupiąca i świeża, biała – słodkawa i soczysta. Niepozorna, a potrafi podbić smak każdej potrawy, zanim obudzą się inne nowalijki. 

Grzanki z karmelizowaną dymką 

6–7 szt. cebulek dymek 

2 łyżki oliwy

2 łyżki miodu

sól

pieprz 

4 kromki chleba, najlepiej razowego 

1 łyżeczka masła

Piekarnik ustaw na funkcję nagrzewania „góra-dół” i temperaturę 160°C. Chleb pokrój na kromeczki o grubości 1–2cm. Odetnij szczypiorek, większe cebulki przekrój wzdłuż na połówki, małe pozostaw w całości. Szczypior posiekaj do dekoracji. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, ułóż cebulki, oprósz je solą oraz pieprzem i smaż na średnim ogniu, aż zmiękną. Delikatnie przewróć na drugą stronę. Polej płynnym miodem i smaż jeszcze 2–3 minuty. W międzyczasie kromki posmaruj delikatnie masłem, włóż do rozgrzanego piekarniku i piecz tak długo

     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze