Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zaproszenie do wiosennej kuchni

Dodano: 25/03/2025 - Nr 13 z 26 marca 2025

Od wieków zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. Jej korzenny zapach i cierpko-gorzki smak sprawiają, że nie da się jej pomylić z żadnymi innymi ziołami. Odkryj magię szałwii w swojej kuchni i zobacz, jak proste dania mogą zamienić się w prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Polędwiczki z szałwią à la saltimbocca

800 g polędwiczki wieprzowej

12 listków świeżej szałwii 

8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

5 łyżek oliwy z oliwek 

5 łyżek masła klarowanego

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny 

sól

pieprz

 

Mięso oczyść z błon i pokrój na 1,5-cm grubości medaliony (8 sztuk). Każdy medalion rozbij lekko tłuczkiem lub dłonią. Skrop sokiem z cytryny, by mięso zachowało po usmażeniu apetyczny, jasny kolor.

Czosnek posiekaj drobno i rozetrzyj nożem na desce do krojenia. Zioła prowansalskie wymieszaj z roztartym czosnkiem,

     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze