Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Pomarańcza ubogich

Dodano: 21/05/2024 - Nr 21 z 22 maja 2024

W sezonie jest soczysta, krucha i chrupiąca. Doskonale sprawdza się zarówno na surowo, jak i pieczona lub w zupie. Pysznie smakuje też faszerowana, a nadziać ją można tym, co akurat jest w lodówce.

Aromatyczna przystawka z pieczonej kalarepy   

4 kalarepy 2 łyżki masła 100 g miękkiego sera koziego 3 łyżki pestek dyni 1 pęczek szczypiorku skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szalotki sól pieprz

Kalarepki umyj, nie obieraj, odkrój jedynie odrastające części łodyg. Pokrój w półcentymetrowe plastry. Rozgrzej na patelni masło i smaż plastry około 4 minut z każdej strony, tak by uzyskały złotawą barwę. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obsmażone plastry ułóż  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut. Szalotkę i szczypiorek  drobno posiekaj. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj drobno posiekaną szalotkę. Ułóż  kalarepkę na talerzu, polej sosem. Posyp

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze