Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Młody bób to prawdziwy przysmak, na który czekamy cały rok. Z uwagi na bogactwo zawartego w nim białka może być zamiennikiem produktów takich jak mięso, ryby czy jajka. Żywo zielone nasiona są doskonałą przekąską, a także dodatkiem do sałatki lub obiadu.
Czy wiesz, że... Bób równie dobrze smakuje świeżo ugotowany w osolonej wodzie, jak i dodany do mięs, zup, sosów, past czy owoców morza. Można serwować go na grzankach jako gorący dodatek do dań rybnych i mięsnych albo zmiksować i serwować w postaci zielonego puree. To doskonały składnik hummusów, nadzienia do pierogów. W sałatkach świetnie komponuje się z rukolą, szpinakiem oraz serami i dojrzewającymi wędlinami. Bób to prawdziwa bomba witamin i wartości odżywczych. W 100 g ugotowanego bobu jest prawie 8 g białka, dlatego polecany jest osobom, które nie spożywają mięsa. Taka porcja pokrywa w całości nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Bób powinien być jasnozielony, pozbawiony brązowych
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]