Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Na wiosennym talerzu

Dodano: 17/05/2023 - Nr 20 z 17 maja 2023

Zielono-różowe arcydzieło przyrody. Wielu z nas w dzieciństwie z niecierpliwością wyczekiwało na czas, kiedy w babcinym ogródku pojawi się rabarbar, a jego różowe, kwaśne łodygi można będzie jeść na surowo, maczając uprzednio w cukrze.

Czy wiesz, że... W kulinariach zastosowanie znalazła twarda część byliny, czyli różowe, czerwone lub zielone łodygi o półkulistym kształcie, które dorastają nawet do 45 cm długości. Najlepiej szukać rabarbaru, którego łodygi są kruche, jasnej barwy. Łodygi węższe, młodsze, o bardziej czerwonym zabarwieniu są słodsze i delikatniejsze niż grubsze, jaśniejszej barwy. Liście rabarbaru (ich zielone części) są dla człowieka toksyczne. Rabarbar sprawdzi się jako dodatek do deserów, koktajli, galaretek. Młody doskonale smakuje w kompotach, syropach, konfiturach, ciastach czy drożdżowych bułeczkach. Jest również dodatkiem do wielu dań obiadowych, mięs czy sałatek. Warto pamiętać o jego doskonałym połączeniu z truskawkami,
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze

  • ILUSTRACJA: FAFIK, FOT. WYGENEROWANE PRZY POMOCY ADOBE FIREFLY

    Clifford Chance i kagiebiści od remontu Tu-154

    Znana międzynarodowa kancelaria prawna Clifford Chance, o której głośno jest ostatnio w związku ze skandalicznymi okolicznościami przejęcia polskich mediów publicznych, doradzała rządowi w Moskwie,...
    Grzegorz Wierzchołowski
  • FOT. JACEK SZYDLOWSKI/FORUM

    PiS wygrywa z KO

    Prawo i Sprawiedliwość triumfuje w wyborach samorządowych, osiągając – według wyników exit poll – poparcie w skali ogólnopolskiej na poziomie 33,7 proc. Druga okazał się Koalicja Obywatelska Donalda...
    Jan Przemyłski
  • FOT. ADAM CHELSTOWSKI / FORUM

    Lobotomia ordynowana przez Trzaskowskiego

    Wnioski płynące z kampanii samorządowej nie powinny nastrajać nas pozytywnie. Nie chodzi nawet o konkretne wyniki poszczególnych ugrupowań – prawdziwym problemem jest to, w jaki sposób była ona...
    Dawid Wildstein
  • FOT. MIDDLE EAST IMAGES/ABACA / ABACA PRESS / FORUM

    Śmierć Polaka w ataku IDF

    Trudno uwierzyć, że była to pomyłka izraelskiego wojska. Wystrzelono z drona kolejno trzy pociski w konwój humanitarny. Dobrze oznakowany, o którego przejeździe uprzedzono. Zginęło siedem osób, w tym...
    Antoni Rybczyński
  • FOT. ARCH.

    Pętla wokół Traugutta

    10 kwietnia 1864 roku w ręce Moskali wpadł ostatni dyktator powstania styczniowego (de facto premier polskiego państwa podziemnego) Romuald Traugutt. Po upływie kilku miesięcy, 5 sierpnia, powieszono...
    Tomasz Łysiak
  • FOT. NAC

    Stulecie złotego

    „Należy mieć jednolitą monetę w całym naszym Królestwie, która niech będzie wieczna i dobra w wartości i wadze, aby przez to bardziej była pożądana przez innych” – tak w 1348 roku pisał mądry król...
    Tomasz Panfil