Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Paryżanka, konferencja, klapsa

Dodano: 21/09/2022 - Nr 38 z 21 września 2022

Najczęściej jadamy je na surowo, delektując się ich biało-kremowym, soczystym, słodko-winnym miąższem. O gruszkach w „Odysei” pisał Homer, a Juliusz Cezar zajmował się ich uprawą w swoim ogrodzie.

Czy wiesz, że... Gruszka jest doskonałą niskokaloryczną przekąską (w 100 gramach ma tylko 58 kcal). Świetnie podkreśla smak mięsa i serów pleśniowych. Tworzy smakowite kompozycje z cynamonem i orzechami.  Gruszki z mięsem to niedzielna potrawa kuchni śląskiej, wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Danie przygotowuje się z wieprzowiny i słodkich gruszek, najlepiej starej odmiany bergamotka. Często podaje się je z kluskami bułczanymi. Na bazie sfermentowanych dojrzałych gruszek produkuje się cydr gruszkowy zwany gruszecznikiem. To napój zawierający 5–8 proc. alkoholu. Gruszki przeznaczone na cydr zbiera się przed ich dojrzeniem i pozwala dopełnić tego procesu w warunkach składowania. Gruszki niezwykle
     
44%
pozostało do przeczytania: 56%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze