Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Najczęściej jadamy je na surowo, delektując się ich biało-kremowym, soczystym, słodko-winnym miąższem. O gruszkach w „Odysei” pisał Homer, a Juliusz Cezar zajmował się ich uprawą w swoim ogrodzie.
Czy wiesz, że... Gruszka jest doskonałą niskokaloryczną przekąską (w 100 gramach ma tylko 58 kcal). Świetnie podkreśla smak mięsa i serów pleśniowych. Tworzy smakowite kompozycje z cynamonem i orzechami. Gruszki z mięsem to niedzielna potrawa kuchni śląskiej, wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Danie przygotowuje się z wieprzowiny i słodkich gruszek, najlepiej starej odmiany bergamotka. Często podaje się je z kluskami bułczanymi. Na bazie sfermentowanych dojrzałych gruszek produkuje się cydr gruszkowy zwany gruszecznikiem. To napój zawierający 5–8 proc. alkoholu. Gruszki przeznaczone na cydr zbiera się przed ich dojrzeniem i pozwala dopełnić tego procesu w warunkach składowania. Gruszki niezwykle
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]