Japońskie grzyby drzewne

Dodano: 04/05/2022 - Nr 18 z 4 maja 2022

Kulinaria [Shimeji]

Strukturą i zapachem przypominają miniaturowe pieczarki. W smaku są nieco pikantne, z orzechową nutką i odrobiną słodyczy. Bardzo łatwo się je przyrządza i pasują niemal do wszystkiego.

Czy wiesz, że... Wywodzą się z Japonii, gdzie dziko rosną na drzewach, najczęściej bukowych, stąd nazwa grzyby bukowe. Zaczęto hodować je na skalę przemysłową, wykorzystując do uprawy podłoże z trocin, zboża i organicznego nawozu. Shimeji są bogate w umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwalnych dla człowieka, smak niezwykle ceniony w całej Azji. Nie zaleca się jeść ich na surowo, ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia. Natomiast gotuje się je dosłownie kilka minut i są gotowe do spożycia. Zblanszowane, obgotowane czy smażone pozostają twarde i nadają potrawom chrupkość. Kupując shimeji, należy wybierać zwarte i twardsze egzemplarze, bez przebarwień i widocznej wody w opakowaniu. Świeże grzyby można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.
     
50%
pozostało do przeczytania: 50%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze