Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Japońskie grzyby drzewne

Dodano: 04/05/2022 - Nr 18 z 4 maja 2022

Strukturą i zapachem przypominają miniaturowe pieczarki. W smaku są nieco pikantne, z orzechową nutką i odrobiną słodyczy. Bardzo łatwo się je przyrządza i pasują niemal do wszystkiego.

Czy wiesz, że... Wywodzą się z Japonii, gdzie dziko rosną na drzewach, najczęściej bukowych, stąd nazwa grzyby bukowe. Zaczęto hodować je na skalę przemysłową, wykorzystując do uprawy podłoże z trocin, zboża i organicznego nawozu. Shimeji są bogate w umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwalnych dla człowieka, smak niezwykle ceniony w całej Azji. Nie zaleca się jeść ich na surowo, ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia. Natomiast gotuje się je dosłownie kilka minut i są gotowe do spożycia. Zblanszowane, obgotowane czy smażone pozostają twarde i nadają potrawom chrupkość. Kupując shimeji, należy wybierać zwarte i twardsze egzemplarze, bez przebarwień i widocznej wody w opakowaniu. Świeże grzyby można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie
     
50%
pozostało do przeczytania: 50%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze

  • FOT. PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ

    Kontrofensywa prawicy

    Zamiast iść po utracie władzy w rozsypkę, co często zdarza się w podobnych sytuacjach, PiS zjednoczył się z Suwerenną Polską. Odmłodzenie nastąpiło nie poprzez bunt przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu...
    Piotr Lisiewicz
  • FOT. ANDRZEJ HULIMKA/FORUM

    Miliony dla spółki Tokarczuk. W tle biznesmen od interesów w Rosji

    Sundog, spółka o kapitale 145 tys. zł, założona m.in. przez Olgę Tokarczuk, otrzyma od Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości niemal 17 mln zł na technologię do tworzenia gier komputerowych. Jak...
    Grzegorz Wierzchołowski
  • FOT. TOMASZ GZELL/PAP

    Złote dzieci Tuska

    Kiedy niniejszy tekst trafia do druku, mija kolejny dzień od momentu, kiedy najpopularniejszym tematem w serwisie X (dawniej Twitter) jest „myrchowanie”. Jak to się stało, że po roku od wyborów to...
    Wojciech Mucha
  • RYS. RAFAŁ ZAWISTOWSKI

    Bruksela nie lubi już Tuska?

    Ostatnie tygodnie pokazują, że Berlin i Bruksela zrezygnowały z podtrzymywania mitu Tuska jako ważnego i skutecznego polityka na arenie międzynarodowej. Można wręcz odnieść wrażenie, że uśmiechnięty...
    Dawid Wildstein
  • FOT. ISAIAH J. DOWNING/REUTERS/FORUM

    Przepis na zwycięstwo

    Dziesiątki tysięcy głosów w poszczególnych stanach mogą zdecydować o tym, kto zostanie kolejnym prezydentem USA. Obydwie kampanie mają ten sam cel – nie dopuścić do tego, by potencjalni wyborcy...
    Maciej Kożuszek
  • FOT. PAP/JERZY KOŚNIK, PAP WOJTEK SZABELSKI

    Byście byli jednego ducha i jednej myśli

    Tertulian, żyjący na przełomie I i II wieku po Chrystusie, wybitny pisarz i apologeta katolicki, znał doskonale krwawe represje wobec chrześcijan rozpętane przez cesarza Domicjana, na własne oczy...
    Tomasz Panfil