Królowa nowalijek

Dodano: 27/04/2022 - Nr 17 z 27 kwietnia 2022

Kulinaria [Rzodkiewka]

Chociaż w sklepach jest dostępna przez cały rok, najlepiej smakuje na wiosnę. Kiedy pęczki młodych, jędrnych rzodkiewek pojawiają się na straganach, to znak, że przyszedł czas na wiosenne chrupanie.

Czy wiesz, że... Rzodkiewka jest skarłowaciałą odmianą rzodkwi zwyczajnej i obecnie nie występuje dziko – jest warzywem wyłącznie uprawnym. Wśród odmian znajdziemy białe, różowe, mocno czerwone i fioletowe. W kształcie stożka, kuli lub walca. Wczesne odmiany rzodkiewki są łagodniejsze w smaku i łatwiej tracą jędrność. Odmiany późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem. Rzodkiewka doskonale smakuje podana na ciepło: w sosie, zupie albo zapiekance. Można ją serwować pieczoną pod beszamelem lub z sosem koperkowym. Warto spróbować gotowanej na parze z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej albo zamarynować z czosnkiem lub curry.  Liście rzodkiewki, zwłaszcza młode, świetnie nadają się do zielonych koktajli, można z nich przygotować pesto
     
48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze