Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Chociaż w sklepach jest dostępna przez cały rok, najlepiej smakuje na wiosnę. Kiedy pęczki młodych, jędrnych rzodkiewek pojawiają się na straganach, to znak, że przyszedł czas na wiosenne chrupanie.
Czy wiesz, że... Rzodkiewka jest skarłowaciałą odmianą rzodkwi zwyczajnej i obecnie nie występuje dziko – jest warzywem wyłącznie uprawnym. Wśród odmian znajdziemy białe, różowe, mocno czerwone i fioletowe. W kształcie stożka, kuli lub walca. Wczesne odmiany rzodkiewki są łagodniejsze w smaku i łatwiej tracą jędrność. Odmiany późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem. Rzodkiewka doskonale smakuje podana na ciepło: w sosie, zupie albo zapiekance. Można ją serwować pieczoną pod beszamelem lub z sosem koperkowym. Warto spróbować gotowanej na parze z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej albo zamarynować z czosnkiem lub curry. Liście rzodkiewki, zwłaszcza młode, świetnie nadają się do zielonych koktajli, można z nich przygotować
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]