Słodko-gorzka

Dodano: 30/03/2022 - Nr 13 z 30 marca 2022

Kulinaria [Cykoria]

Bogata w witaminy i składniki mineralne cykoria wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach. Niegdyś wierzono, że ma tajemne moce, i wystrzegano się jej. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa cykorii o siły nieczyste, to jednak nie każdy lubi jej słodko-gorzki smak.

Czy wiesz, że... Cykoria należy do rodziny astrowatych. W Polsce spotkać można cykorię podróżnik oraz cykorię endywię. Oba gatunki są uprawiane jako rośliny warzywne, a niektóre odmiany dzięki pięknym, jaskrawoniebieskim kwiatom spotkać można również w ogrodach. Cykoria nie lubi światła, pod jego wpływem zielenieje i staje się gorzka. Świeża, biała cykoria korzeniowa ma jasny kolor, a jej liście ściśle do siebie przylegają, tworząc zgrabną kolbę. Jeśli chcemy pozbyć się goryczki z cykorii, należy wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Można też wymoczyć cykorię w wodzie albo na pół godziny „zakopać” ją w soli głąbem do dołu. Jeśli będziemy cykorię dusić lub zapiekać
     
54%
pozostało do przeczytania: 46%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze