Golgota dzieci. Tak okalecza transpłciowe lobby
Niemal wszystkie polskie organizacje, kliniki i poradnie zajmujące się transseksualizmem i zmianą płci, także u dzieci, od kilku lat powołują się na standardy WPATH – amerykańskiej organizacji...
Bogata w witaminy i składniki mineralne cykoria wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach. Niegdyś wierzono, że ma tajemne moce, i wystrzegano się jej. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa cykorii o siły nieczyste, to jednak nie każdy lubi jej słodko-gorzki smak.
Czy wiesz, że... Cykoria należy do rodziny astrowatych. W Polsce spotkać można cykorię podróżnik oraz cykorię endywię. Oba gatunki są uprawiane jako rośliny warzywne, a niektóre odmiany dzięki pięknym, jaskrawoniebieskim kwiatom spotkać można również w ogrodach. Cykoria nie lubi światła, pod jego wpływem zielenieje i staje się gorzka. Świeża, biała cykoria korzeniowa ma jasny kolor, a jej liście ściśle do siebie przylegają, tworząc zgrabną kolbę. Jeśli chcemy pozbyć się goryczki z cykorii, należy wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Można też wymoczyć cykorię w wodzie albo na pół godziny „zakopać” ją w soli głąbem do dołu. Jeśli będziemy cykorię dusić lubSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl