Ruda WRON-a rozdrażniona
– PiS nie podsłuchiwał Lewicy, a stało się to za Tuska – mówi zirytowany poseł tego ugrupowania. Na Lewicy nikt nie wierzy, że posiedzenie jej klubu podsłuchało się samo. Wcześniej Tusk wykorzystał...
Palczatka cytrynowa, znana jako trawa cytrynowa, jest jednym z podstawowych składników pasty curry. Jej jasnozielone łodygi zawierają ten sam olejek eteryczny co skórka cytryny, ale nie są kwaśne, a ich smak jest łagodniejszy, cytrynowy, z wyczuwalną nutą imbiru.
Czy wiesz, że... Dobrze komponuje się z mięsem drobiowym, rybami oraz owocami morza. Dodaje się ją do zup, mięsnych i warzywnych curry, dań smażonych w woku, sosów, ryb, marynat do mięs, sałatek, pikli i deserów. Aromatyzować można nią także napoje, kompoty i herbaty. Lubi towarzystwo mleczka kokosowego oraz ziół i przypraw o ostrym, słodkim lub gorzkawym smaku, dlatego warto ją łączyć z tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem czy pieprzem. W sklepach kupimy trawę cytrynową świeżą, pakowaną po kilka sztuk, suszoną w plasterkach, zmieloną i marynowaną. Świeżą trawę cytrynową przechowujemy 2–3 tygodnie w lodówce, szczelnie owiniętą folią spożywczą, inaczej jej zapachem przejdą inneSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl