Ruda WRON-a rozdrażniona
– PiS nie podsłuchiwał Lewicy, a stało się to za Tuska – mówi zirytowany poseł tego ugrupowania. Na Lewicy nikt nie wierzy, że posiedzenie jej klubu podsłuchało się samo. Wcześniej Tusk wykorzystał...
Można zaryzykować stwierdzenie, że bez niej nie byłoby kuchni meksykańskiej, ale chili wzbogaca również smak wielu dań z innych zakątków świata. Jest „piekielnie” ostra i niezwykle zdrowa. W mroźne dni wspaniale rozgrzewa, wspomaga proces odchudzania.
Czy wiesz, że... Ślady papryczki chili odnaleziono w peruwiańskich grobowcach sprzed 9 tys. lat. Do Europy dotarła z Krzysztofem Kolumbem i to właśnie jemu przypisuje się nadanie roślinie nazwy – papryka. Świeże, dokładnie umyte i osuszone strączki chili można przechowywać ciasno upchane w niewielkim słoiku i zalane oliwą z oliwek. W ten sposób papryczki przetrwają dosyć długo, a oliwa nabierze pikantnego smaku. Strąki papryczek można także ususzyć, nawlekając je na nitkę i pozostawiając w suchym, słonecznym miejscu. Za ostry smak papryczek chili odpowiada zawarta w nich kapsaicyna. Ma ona silne właściwości prozdrowotne oraz przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu. Jeśli wSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl