Koper o zapachu anyżu

Dodano: 16/02/2022 - Nr 7 z 16 lutego 2022

Kulinaria [Fenkuł]

Koper włoski, inaczej nazywany fenkułem, to warzywo bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Bulwy kopru włoskiego coraz częściej goszczą również na naszych stołach, chociaż nie wszystkim odpowiada ich lukrecjowo-anyżowy aromat.

Czy wiesz, że... Koper włoski należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych roślin. Starożytni uważali go za afrodyzjak oraz używali jako środek rozweselający.  Fenkuł smakuje doskonale pod każdą postacią: na surowo, gotowany na parze, smażony czy grillowany, można dodać go praktycznie do każdego dania. Zarówno pokrojone bulwy, jak i posiekaną natkę dodaje się do sałatek, dipów, sosów i zup. W kuchni włoskiej łodygi i nasiona fenkułu służą do aromatyzowania wywarów rybnych, stosuje się je także do podkreślenia smaku pieczywa, ciast i słodyczy. Koper włoski jest składnikiem chińskiej mieszanki przypraw pięciu smaków i niektórych mieszanek curry. Wybierając bulwy kopru
     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze