Alkotubkowa putinada
Choć sprawa alkotubek, czyli alkoholu sprzedawanego w saszetkach, przypominających opakowania z musami owocowymi, równie szybko „zdechła”, jak się pojawiła, to jest ona symptomatyczna i pokazuje...
Koper włoski, inaczej nazywany fenkułem, to warzywo bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Bulwy kopru włoskiego coraz częściej goszczą również na naszych stołach, chociaż nie wszystkim odpowiada ich lukrecjowo-anyżowy aromat.
Czy wiesz, że... Koper włoski należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych roślin. Starożytni uważali go za afrodyzjak oraz używali jako środek rozweselający. Fenkuł smakuje doskonale pod każdą postacią: na surowo, gotowany na parze, smażony czy grillowany, można dodać go praktycznie do każdego dania. Zarówno pokrojone bulwy, jak i posiekaną natkę dodaje się do sałatek, dipów, sosów i zup. W kuchni włoskiej łodygi i nasiona fenkułu służą do aromatyzowania wywarów rybnych, stosuje się je także do podkreślenia smaku pieczywa, ciast i słodyczy. Koper włoski jest składnikiem chińskiej mieszanki przypraw pięciu smaków i niektórych mieszanek curry. Wybierając bulwy kopruSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl