Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Koper włoski, inaczej nazywany fenkułem, to warzywo bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Bulwy kopru włoskiego coraz częściej goszczą również na naszych stołach, chociaż nie wszystkim odpowiada ich lukrecjowo-anyżowy aromat.
Czy wiesz, że... Koper włoski należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych roślin. Starożytni uważali go za afrodyzjak oraz używali jako środek rozweselający. Fenkuł smakuje doskonale pod każdą postacią: na surowo, gotowany na parze, smażony czy grillowany, można dodać go praktycznie do każdego dania. Zarówno pokrojone bulwy, jak i posiekaną natkę dodaje się do sałatek, dipów, sosów i zup. W kuchni włoskiej łodygi i nasiona fenkułu służą do aromatyzowania wywarów rybnych, stosuje się je także do podkreślenia smaku pieczywa, ciast i słodyczy. Koper włoski jest składnikiem chińskiej mieszanki przypraw pięciu smaków i niektórych mieszanek curry. Wybierając bulwy kopru
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]