Najdroższy stek świata z... probówki. Wołowina wagyu z drukarki 3D

Dodano: 29/09/2021

NAUKA [PRZEŁOM W PRODUKCJI MIĘSA]

Grupa naukowców z japońskiego uniwersytetu w Osace pobrała komórki macierzyste od krów rasy wagyu i wykorzystując biodruk 3D stworzyła prawdziwy stek z charakterystycznym „marmurkiem” z tłuszczu. To osiągnięcie przybliża ludzkość do rzeczywistości, w której mięso nie będzie produkowane w rzeźniach, lecz w biodrukarkach.

Roślinne hamburgery, kotleciki czy nuggetsy to już standard także w lokalach w Polsce. Natomiast tym, którzy nie są w stanie zrezygnować z klasycznego smaku wołowiny, wieprzowiny czy drobiu, nauka oferuje tzw. mięso z probówki, czyli takie, którego wytworzenie nie wymagało zabicia żadnego zwierzęcia. Co ciekawe, jeszcze dwadzieścia lat temu bardzo duża część społeczeństwa nie chciała słyszeć o tego typu składnikach potraw, gdyż sądziła, że jest tam dużo chemii. Jednak czasy się zmieniają, a mięso wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych cieszy się coraz większym zainteresowaniem – w Azji powstają restauracje, które specjalizują się w

     
46%
pozostało do przeczytania: 54%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze