Kurki – leśne skarby

Kulinaria [Grzyby]

Charakterystyczny wygląd sprawia, że nawet początkujący grzybiarze nie mają problemów z ich rozpoznaniem. Kuszą kolorem i korzennym, lekko owocowym zapachem, a ich smak jest łagodny z delikatnie pieprzową nutą.   Tartaletki z kurkami

200g mąki pszennej 100 g masła zimnego 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli 250 g kurek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula cukrowa pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, bazylii, tymianku) 4 łyżki tartego Parmezanu 150 g miękkiego sera koziego w ruloniku, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki śmietanki kremówki sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przesianą mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj jajko, śmietanę, sól i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek na oprószonej mąką stolnicy. Wyłóż ciastem foremki do tartaletek. Podziurkuj ciasto widelcem.

     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze