Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Kapusta jak kwiat

Dodano: 26/05/2021 - Nr 21 z 26 maja 2021

Chińczycy traktują pak choi jako warzywo na każdą okazję. Bowiem wyśmienicie smakuje w bulionie, zupie z kaczki, daniach wytrawnych, słodkich, ostrych czy sałatkach.

Pochodzi z Azji i jest składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy uprawiają ją od niemal 1,5 tysiąca lat, doceniając ją za walory smakowe oraz wartości odżywcze. Jej oryginalna nazwa brzmi bai cai, czyli biała kapusta. W Europie funkcjonuje kilka nazw tego warzywa, najczęściej bok choy, pak choy, końskie ucho (ze względu na kształt liści) lub biała chińska kapusta. Po kantońsku to warzywo nazywa się „białą rośliną”, choć liście ma ciemnozielone.

Jadalna jest w całości – zarówno jej zielone liście, jak i jaśniejsze, białe łodygi. Smak pak choi zależy od wielkości główki – im jest większa, tym bardziej gorzka. Liście kapusty uwalniamy, odcinając je od głąba. Następnie należy je umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do dalszej obróbki.

     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze