Nie tylko rzeżucha!

Kulinaria [Kiełki]

Co łączy buraka, rzodkiewkę, pora, słonecznika i jarmuż? Z pozoru nic, ale dla zwolenników zdrowego żywienia odpowiedź jest prosta. To właśnie z nasion tych warzyw otrzymamy pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, mają ogromną moc. Dostarczają składników odżywczych, działają przeciwzapalnie i dezynfekująco, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie, są doskonałym dodatkiem do wielu dań i wyśmienicie smakują.

Kiełki wciąż jeszcze nie zdobyły takiej popularności, na jaką zasługują. Dla wielu z nas kontakt z nimi ogranicza się do wysiania rzeżuchy na Wielkanoc. A szkoda, bo te delikatne, malutkie jeszcze roślinki są bardzo smaczne, dekoracyjne i zdrowe. Kiełki to budzące się do życia nasiona. Zawierają pełen zestaw witamin, minerałów, białek, w tym enzymów, potrzebnych, by z małego nasionka wyrosła piękna roślina. Pomysł na jedzenie kiełków przywędrował do nas z Dalekiego Wschodu, gdzie stanowią one ważny element codziennej diety. W kuchni chińskiej

     
18%
pozostało do przeczytania: 82%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze