Smaczny kuzyn ostu

Kulinaria [Karczochy]

Z wyglądu przypominają sosnowe szyszki, a naprawdę są zielono-fioletowymi zamkniętymi pąkami kwiatowymi. Najsmaczniejsza część rośliny, zwana sercem, jest niewielka i wcale nie jest łatwo do niej dotrzeć. Z zewnątrz chronią je twarde, łuskowate liście, wewnątrz włochate środki. 

Karczochy mają cierpko-gorzkawy, lekko orzechowy smak. Po ugotowaniu zjadamy je liść po liściu, aż dojdziemy do serca karczocha. Jest ono najbardziej delikatną, najlepszą częścią tej niezwykłej, spokrewniony z ostem rośliny z rodziny astrowatych. Karczochy coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach, ale zwykle nie wiemy, jak się zabrać za ich przyrządzanie. Pierwszy krok to wybór. Ważne, by kupować te jak najświeższe. Świeże karczochy są twarde, a potarte o siebie wydadzą skrzypiący dźwięk. Mają mocne i sprężyste łodygi, ciężkie i zwarte główki oraz ściśle przylegające do siebie, twarde, łuskowate płatki. Karczochy płuczemy, osuszamy i obcinamy łodyżki. Zewnętrzne, stwardniałe

     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze