Na dobry początek dnia

Kulinaria [Omlet]

Podobno podbił serce samego Napoleona Bonaparte. Choć przepis na omlet znany był już w starożytnej Persji, obecnie uważa się go za specjalność kuchni francuskiej i serwuje w wielu wariantach na całym świecie. Niezależnie skąd pochodzi, przygotowuje się go z rozmąconych jajek i smaży, a czasem również piecze, nie mieszając masy jajecznej.

Jak głosi jedna z legend, Bonaparte ze swoją armią zawitał do Bessières w południowej Francji. Tam cesarz został ugoszczony omletem przygotowanym przez właściciela oberży. Potrawa tak mu zasmakowała, że kazał mieszkańcom zebrać wszystkie jajka w wiosce i następnego dnia zrobić ogromny omlet dla swojej armii. Nie wiadomo, ile w tej opowieści prawdy, ale faktem jest, że chociaż ojczyzną omletu najprawdopodobniej jest Persja, to technikę przyrządzania, którą stosujemy do dzisiaj, opracowali francuscy kuchmistrzowie. Omlet wędrował przez kolejne kraje, w każdym z nich zyskując charakterystyczne dla danego regiony cechy i

     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze