Jarmuż – superkapusta

Dodano: 27/01/2021

Kulinaria [Zielony cud]

To jedno z niewielu warzyw, na które sezon zaczyna się podczas jesiennych chłodów. Nie bez powodu jest zaliczany do tzw. superfoods. Możesz jeść go na surowo, jak szpinak czy sałatę, możesz go ugotować, usmażyć, upiec – zawsze smakuje wyśmienicie.

Jarmuż jest pododmianą botaniczną kapusty warzywnej bezgłowej, która pochodzi od kapusty dzikiej. Niektóre odmiany jarmużu wytwarzają łodygi o wysokości ponad 1 m. Jadalną częścią jarmużu są duże, pierzastodzielne, fryzowane liście. Ten botaniczny kuzyn brokuła, kalafiora i brukselki był uprawiany dla celów spożywczych oraz ozdobnych już w czasach starożytnych. Jego właściwości zostały dokładnie zbadane w Japonii. Podczas trwania II wojny światowej lekarz Niro Endo urozmaicał ubogą dietę swojej rodziny sokami własnej produkcji, które przygotowywał z „niejadalnych” zielonych liści warzyw. Sok miał zaskakująco dobry wpływ na spożywających go ludzi, więc doktor Endo rozpoczął badania nad jego składem. Najbardziej

     
18%
pozostało do przeczytania: 82%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze