Tylko burak stroni od cebuli

Kulinaria [Cebula]

Chociaż jej krojenie nawet u największych twardzieli wyciska łzy, trudno wyobrazić sobie dobrą kuchnię bez charakterystycznego ostrego smaku aromatycznej cebuli. 

Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, ale uprawiana jest niemal we wszystkich zakątkach ziemi. Cebula jest wspaniałym produktem żywnościowym o bogatych wartościach odżywczych i dużych walorach smakowych. W naszym klimacie o tej porze roku jest po prostu niezastąpiona. Jedzenie tego warzywa wspomaga organizm w zmaganiach z infekcjami, działając podobnie jak antybiotyk. Ma właściwości rozgrzewające, dostarcza witaminy C. Syrop z cebuli jest świetnym lekarstwem łagodzącym ból gardła.

Cebula jest powszechnie używana we wszystkich kuchniach świata. A jej największą jej zaletą jest jej uniwersalność. Można ją jeść na surowo, na przykład z pieczywem albo jako dodatek do sałatek, można poddawać obróbce termicznej, gotować, smażyć, dusić czy marynować. Dużą popularnością cieszą się ostatnio

     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze