Pyszne, zdrowe, kolorowe

Kulinaria [Sałatki owocowe]

Czy może być lepszy deser na lato niż kolorowa sałatka owocowa? Jest smaczna, zdrowa, kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Odpowiednio podana stanowi przyjemność nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oczu. Jej największą zaletą jest to, że możemy do jej przygotowania wykorzystać wszystkie owoce, które akurat mamy pod ręką. Latem naprawdę jest w czym wybierać. Pyszne kompozycje można tworzyć, wykorzystując rodzime sezonowe owoce leśne, wiśnie, śliwki, morele, arbuzy czy agrest. To doskonały sposób, by w pełni wykorzystać ich prozdrowotne właściwości i nacieszyć się ich smakiem. Owoce sezonowe możemy łączyć w sałatkach z dostępnymi przez cały rok cytrusami, kiwi, świeżym ananasem czy winogronami. Warto pamiętać, że niektóre owoce ciemnieją po obraniu, jak choćby banany czy jabłka. Dlatego po obraniu należy skropić je sokiem z cytryny. Warto też zwrócić uwagę, aby do sałatki dodawać owoce o tym samym stopniu dojrzałości oraz mieszać bardzo słodkie z tymi
     
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze