Letnie orzeźwienie

Kulinaria [Arbuzy i melony]

Soczyste, słodkie, pełne smaku. Znakomite na upał. Gaszą pragnienie i sycą. Można je przyrządzać na słodko i pikantnie. Lato to ich czas. Melony i arbuzy już na stałe wpisały się w nasz letni jadłospis i są chyba najbardziej lubianym sezonowym warzywem. Tak, to nie pomyłka! Arbuz i melon to warzywa należące do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek czy cukinia. Słodki smak sprawia, że rzadko zdarza nam się myśleć o nich jak o warzywach. Niezastąpione w upalne dni są doskonałym sposobem na dostarczanie organizmowi płynów bez utraty witamin i minerałów. Sprawdzą się więc jako składnik lodów, sałatek owocowych, deserów, ciast czy shake’ów. Świetnie także pasują do dań mięsnych jako podkreślenie ich smaku. To samo dotyczy też owoców morza i lekkich potraw rybnych lub drobiowych. Można
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze