Letnie orzeźwienie

Dodano: 04/08/2020

Kulinaria [Arbuzy i melony]

Soczyste, słodkie, pełne smaku. Znakomite na upał. Gaszą pragnienie i sycą. Można je przyrządzać na słodko i pikantnie. Lato to ich czas. Melony i arbuzy już na stałe wpisały się w nasz letni jadłospis i są chyba najbardziej lubianym sezonowym warzywem. Tak, to nie pomyłka! Arbuz i melon to warzywa należące do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek czy cukinia. Słodki smak sprawia, że rzadko zdarza nam się myśleć o nich jak o warzywach. Niezastąpione w upalne dni są doskonałym sposobem na dostarczanie organizmowi płynów bez utraty witamin i minerałów. Sprawdzą się więc jako składnik lodów, sałatek owocowych, deserów, ciast czy shake’ów. Świetnie także pasują do dań mięsnych jako podkreślenie ich smaku. To samo dotyczy też owoców morza i lekkich potraw rybnych lub drobiowych. Można łączyć je w sałatkach z warzywami takimi jak: papryka, pomidor, sałata, czy zielony ogórek lub podawać pokrojone w paski i owinięte chudą, dojrzewającą szynką. Ten niezwykle prosty w
     
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze