Czerwona słodycz od rana do wieczora

Kulinaria [Truskawki]

Czerwiec to miesiąc truskawkowy. Stragany i straganiki wypełniły się rzędami łubianek, z których kolorem i zapachem kusi ulubiony owoc Polaków. Tylko kupować i jeść. Tegoroczne zbiory miały być słabe, ale czerwone pyszności nie zawiodły i jak co roku mamy truskawkowy czerwiec i truskawkowe szaleństwo. To ulubiony owoc Polaków, na żaden inny produkt sezonowy nie czekamy tak bardzo jak na truskawki. Na pierwszym miejscu wymieniło je aż 2/3 badanych. Lubimy je za smak, zapach i właściwości, a każdy, kto kiedykolwiek sięgnął po truskawki z importu, doskonale wie, jak blado wypadają przy naszych. Nic dziwnego, że chociaż w sklepach szeroki wybór tropikalnych owoców, to dziś niepodzielnie rządzi właśnie truskawka.  Truskawki są pyszne bez żadnych dodatków i tak najczęściej je spożywamy. Kiedy jednak zaczną Wam się nudzić, warto z nimi poszaleć w kuchni, bo są niezwykle wdzięcznym produktem. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem. Można je mrozić, gotować, przyrządzać
     
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze