Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Filo – ciasto jak listek

Dodano: 18/02/2020 - Nr 8 z 19 lutego 2020
Najczęściej kojarzone jest z kuchnią grecką, chociaż tak naprawdę wywodzi się z Turcji. Do najbardziej popularnych przysmaków przyrządzanych z ciasta filo należą bakława, banica, börek, pastizz. Filo w języku greckim znaczy liść. Nawet wśród wielbicieli filo niewiele jest osób, które przygotowują ciasto samodzielnie, bo to trudna sztuka. Chociaż jego składniki to jedynie mąka, oliwa, sól, woda  i ocet, przygotowanie go zajmuje bardzo dużo czasu i wymaga wprawy. Luźne ciasto trzeba rozciągać i bardzo cienko rozwałkować. A efekt końcowy to prawie przezroczyste płaty ciasta, cienkie jak kartka papieru. Na szczęście istnieje droga na skróty, bo obecnie filo jest dostępne w supermarketach i sklepach z orientalną żywnością. Nie jest co prawda wykonywane ręcznie w tradycyjny sposób, produkuje się je przy użyciu maszyn, ale i tak jest niezwykle smaczne, delikatne i daje wiele kulinarnych możliwości. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego z bałkańską nutą, to oczywiście czas na
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze