Filo – ciasto jak listek

Kulinaria [Wypieki]

Najczęściej kojarzone jest z kuchnią grecką, chociaż tak naprawdę wywodzi się z Turcji. Do najbardziej popularnych przysmaków przyrządzanych z ciasta filo należą bakława, banica, börek, pastizz. Filo w języku greckim znaczy liść. Nawet wśród wielbicieli filo niewiele jest osób, które przygotowują ciasto samodzielnie, bo to trudna sztuka. Chociaż jego składniki to jedynie mąka, oliwa, sól, woda  i ocet, przygotowanie go zajmuje bardzo dużo czasu i wymaga wprawy. Luźne ciasto trzeba rozciągać i bardzo cienko rozwałkować. A efekt końcowy to prawie przezroczyste płaty ciasta, cienkie jak kartka papieru. Na szczęście istnieje droga na skróty, bo obecnie filo jest dostępne w supermarketach i sklepach z orientalną żywnością. Nie jest co prawda wykonywane ręcznie w tradycyjny sposób,
16%
pozostało do przeczytania: 84%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze