Noworoczna domówka ze smakiem

Właśnie rozpoczął się czas zabaw i radości. Wielu z nas spędzi karnawałowe chwile na domowych przyjęciach w gronie znajomych. Oprócz wystrzałowych kreacji i dobrej muzyki trzeba pamiętać, by zadbać o odpowiednie menu.

Na kameralne imprezy najlepiej przygotować szybkie i nieskomplikowane przysmaki. Najlepszym rozwiązaniem będą tzw. finger foods, czyli małe przystawki, które je się palcami. Ma być elegancko, smacznie i kolorowo, ale to nie znaczy, że gospodarz musi stać cały dzień przy kuchni. Część dań można przygotować dzień, a nawet 2 dni wcześniej i serwować, kiedy goście już przyjdą. Pamiętajmy, że podczas takich imprez przeważnie pojawia się alkohol, więc musimy zjeść coś treściwego. Doskonale sprawdzą się małe kanapeczki – tartinki. Najlepiej przygotować je z różnorodnymi, kolorowymi pastami. Wystarczy dzień przed imprezą zrobić kilka rodzajów past, przyszykować różne gatunki pieczywa lub krakersy, a kanapki przygotować w ostatniej chwili. Kilka różnorodnych smaków to gwarancja, że każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Najlepiej, żeby kanapeczki były niewielkie – na jeden kęs, takie, które można łatwo chwycić w rękę, szybko zjeść i dalej oddawać się zabawie. Powinny być ładnie podane, żeby kusiły już samym wyglądem. Oczywiście zawsze można przyrządzić coś bardziej wyszukanego, pamiętajmy jednak, że imprezowe jedzenie nie powinno mieć zbyt wyrafinowanej formy, zwłaszcza że najczęściej jest serwowane w formie szwedzkiego stołu. Wśród przekąsek najpopularniejsze są wszelkiego rodzaju szaszłyki, roladki i koreczki. Można przygotować je z dodatkiem pikli, kawałkami mięsa lub na słodko z owocami. Na ciepło sprawdzają się paszteciki i krokiety, które również można przyrządzić wcześniej, a przed podaniem wystarczy je tylko podgrzać i podać z filiżanką czerwonego, gorącego barszczu. Mnóstwo ciekawych przekąsek przygotujemy z ciasta francuskiego, na przykład pierożki z farszem pieczarkowym lub szpinakowym. Płat ciasta francuskiego wystarczy...
[pozostało do przeczytania 50% tekstu]
Dostęp do artykułów: