Zapach świąt zamknięty w kolorowych puszkach

Kulinaria [Pierniczki]
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc to już ostatni dzwonek na pieczenie pierniczków! Te korzenne słodkości potrzebują czasu, aby zmięknąć i nabrać smakowitego charakteru. Świąteczne pierniczki o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku to tradycyjny przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić święta w Polsce. Dla wielu rodzinne pieczenie pierniczków jest przedświąteczną tradycją. To doskonała okazja do spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Korzenny zapach wypełnia dom i zwiastuje, że do najbardziej magicznych świąt w naszym kalendarzu została już tylko chwila. Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy. Pierniki są
14%
pozostało do przeczytania: 86%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze