Zapach świąt zamknięty w kolorowych puszkach

Dodano: 10/12/2019

Kulinaria [Pierniczki]

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc to już ostatni dzwonek na pieczenie pierniczków! Te korzenne słodkości potrzebują czasu, aby zmięknąć i nabrać smakowitego charakteru. Świąteczne pierniczki o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku to tradycyjny przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić święta w Polsce. Dla wielu rodzinne pieczenie pierniczków jest przedświąteczną tradycją. To doskonała okazja do spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Korzenny zapach wypełnia dom i zwiastuje, że do najbardziej magicznych świąt w naszym kalendarzu została już tylko chwila. Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy. Pierniki są niezwykle popularne w Niemczech. Nasi zachodni sąsiedzi słyną z miłości do tych aromatycznych, rozpływających się w ustach specjałów. Największe wzięcie mają tam pierniki opłatkowe z
     
18%
pozostało do przeczytania: 82%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze