Jej letni czas

Kulinaria [Młoda kapusta]

Sezon na krajową młodą kapustę trwa i stragany uginają się od kształtnych, zielonych piłek. Zawsze kusi mnie, by kupić już pierwsze pojawiające się na rynku główki. Któż nie lubi młodej kapusty o tej porze roku! Kapusta to nieodłączny element polskiej kuchni – bigos, kapuśniak, pierogi czy dania jednogarnkowe z kapustą często goszczą na naszych stołach. Wydaje nam się pospolita i niezbyt ciekawa. Co więcej, ma opinię ciężkostrawnej i niezbyt zdrowej. Nic bardziej mylnego. Ciężkostrawne są tradycyjnie serwowane do kapusty dodatki: tłuste golonki, boczki i kiełbasy. Kapusta sama w sobie nie jest ani ciężka, ani kaloryczna, a jej właściwości zdrowotne znane są od lat. Warzywo to pochodzi z licznie reprezentowanej rodziny kapustnych, do której zaliczają się również nieobciążone piętnem ciężkostrawności, a wręcz przeciwnie – uważane za bardzo zdrowe brokuły, kalafior, kalarepa czy jarmuż. Mianem kapusty określa się aż 38 gatunków roślin z rodziny kapustowatych. Rosną
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gazetapolska.pl

W tym numerze