Poświąteczne porządki

Dodano: 23/04/2019

Kulinaria [Apetyczne resztki]

Święta, święta i po świętach, a w lodówce i szafkach wciąż zalega mnóstwo jedzenia. Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, z owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu? Co roku obiecujemy sobie, że już na następne święta przygotujemy mniej jedzenia. Jednak jak zwykle kończy się na deklaracjach... Co zrobić, żeby to, co nam zostało, rozsądnie zagospodarować, a nie wyrzucać na śmietnik? Wiele rzeczy można zamrozić – wędliny, ciasta bez kremów, pieczywo, zupy, warzywa, mięso bez sosów ze śmietaną czy bigos. Część potraw da się poupychać w słoiki, zawekować, by przetrwały nawet kilka tygodni. Wiele niedojedzonych dań, przy odrobinie wyobraźni i kreatywności, może po świętach zamienić się w inne pyszności. Kawałki mięsa mogą być świetnym uzupełnieniem ulubionej zapiekanki, pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Wystarczy dodać do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Innym pomysłem jest zrobienie z nich zupy Strogonow lub
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze