Placki, bliny, pancakes

Kulinaria [Prosto z patelni]

Puszyste, rumiane, słodkie i na słono. Doskonale sprawdzą się zarówno jako słodki początek dnia, jak i danie główne. Nie ma na świecie kuchni, diety, jadłospisu, w których nie znalazłby się przepis na wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Podawane na słodko lub wytrawnie mogą być pożywnym śniadaniem, pysznym deserem lub podwieczorkiem, a także daniem głównym lub dodatkiem do zupy. Nie wymagają wiele pracy, są bardzo proste w wykonaniu, a ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubioną ich wersję. Puszyste i słodkie racuszki z jabłkami to smak dzieciństwa, danie przygotowywane przez nasze babcie. W wersji podstawowej placki robi się zazwyczaj z mąki, mleka, kefiru i jajek. Ale to tylko baza, którą możemy wzbogacić o rozmaite dodatki – owoce, tarte warzywa, a nawet mięso. Do placuszków na słodko do niedawna najlepszymi dodatkami były cukier puder i cynamon, a w przypadku kresowych blin – miód. Dziś, gdy „w modzie” jest jedzenie pancakes – placków
     
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze