Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ususzony znaczy pyszny

Dodano: 05/02/2019 - Nr 6 z 6 lutego 2019
W Italii podczas letnich dni połówki dojrzałych, podłużnych pomidorów układa się na siatkach i wystawia na słońce. Powolutku marszczą się i ciemnieją, nabierając mocnego aromatu. Tak oto zachowują swój wspaniały smak, którym możemy cieszyć się zimową porą. Kiedyś były rarytasem, dziś w naszych sklepach możemy kupić suszone pomidory w kilku formach – sproszkowanej (mielonej), suchej lub w zalewie. W tej pierwszej dodajemy je do mięs, zup, sosów makaronowych, pizzy, grzanek, opiekanych lub grillowanych warzyw, sosów sałatkowych. Już niewielka ilość wystarczy, by nadać potrawie pomidorowy aromat i uzyskać typowo włoski smak na przykład sosu do spaghetti. Te w formie wysuszonych połówek można dodawać do duszonych mięs, warzywnych potrawek na ciepło, opiekanych ziemniaków, pizzy, zapiekanek oraz jako dodatek do sałat. Dobrze komponują się z serami mozzarella, gorgonzola, parmezan. Świetnie smakują z dodatkiem oliwy i przypraw jako dodatek do pieczywa. Mają słodko-kwaśny
     
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze

  • FOT. ZBYSZEK KACZMAREK/GAZETA POLSKA

    Esbecki rodowód TVN

    Z odnalezionych w archiwum Instytutu Pamięci Narodowej dokumentów wynika, że Jan Wejchert, współtwórca koncernu ITI i telewizji TVN, na zlecenie SB rozpracowywał pracowników Ambasady RFN w Warszawie...
    Piotr Nisztor
  • FOT. ADOBE STOCK

    Pozarządowi aktywiści za rządowe pieniądze

    W 2022 roku, kiedy politycy Suwerennej Polski chcieli wprowadzić restrykcyjne przepisy związane z funkcjonowaniem organizacji pozarządowych, zmuszając je do ujawnienia źródeł finansowania, spotkało...
    Jacek Liziniewicz
  • FOT. TOMASZ JĘDRZEJOWSKI/GAZETA POLSKA

    Gang Olsena 2.0. Polska w rękach fanatycznych nieudaczników

    Rząd Donalda Tuska szykuje się na rekonstrukcję, ale od mieszania łyżeczką herbata nie stanie się słodsza. Przed dekadą koalicję PO-PSL nazywano gangiem Olsena. Dziś to gang Olsena po groźnej mutacji...
    Krzysztof Wołodźko
  • FOT.BRIAN SNYDER / REUTERS / FORUM

    Koniec Ministerstwa Prawdy?

    Przejęcie mediów publicznych, wezwania do bojkotu Telewizji Republika czy rozważanie „wyłączenia serwisu X” na czas wyborów prezydenckich – to tylko polska część międzynarodowej układanki, w której...
    Maciej Kożuszek
  • FOT. PAWEŁ CZARNECKI/MUZEUM ŁAZIENKI KRÓLEWSKIE

    W labiryncie umysłu Wyspiańskiego

    Biały ogród zastygły w zimowej martwocie, teatr Na Wyspie, który wydał się Boecklinowską „Wyspą umarłych” – to wszystko nadało w umyśle Stanisława Wyspiańskiego zupełnie nową wymowę tej letniej...
    Sylwia Krasnodębska
  • FOT. WIKIPEDIA

    Droga do władzy

    Po co jest nam potrzebna wiedza o historii? Markiz de Tocqueville, opisując powstawanie demokratycznego państwa w Ameryce, stwierdzał: „W całej historii, aż do starożytności, nie natrafiam na nic, co...
    Tomasz Panfil