Kochanego ciała… za wiele. Pandemia XXI wieku

Medycyna [Nadwaga]

Otyłość jest najpoważniejszą chorobą żywieniową na świecie. Aby sobie z nią poradzić, nie wystarczą już konwencjonalne metody. Trzeba sięgnąć po innowacje. „O, jak ty dobrze wyglądasz!” – jeszcze niedawno w takich słowach zwracały się babie i ciocie do swojej pulchniutkiej wnuczki czy wnuka, bratanicy czy bratanka. Choć dziś chyba już wszyscy wiedzą, że lepiej być szczupłym niż otyłym, to jednak mało kto zdaje sobie sprawę z zagrożeń, jakie niesie nadmierna masa ciała. – Otyłość jest najpoważniejszą chorobą żywieniową na świecie. Wręcz zagraża ludzkości – podkreśla prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Wyjaśnia, że zbyt wysoka masa ciała jest przyczyną wielu schorzeń, począwszy od ortopedycznych, poprzez choroby układu krążenia, po onkologiczne. Jednym z najczęstszych następstw otyłości jest cukrzyca, która w Polsce ma charakter szybko postępującej epidemii. Obecnie co dziesiąty mieszkaniec naszego kraju zmaga się z tą chorobą. Stan
     
18%
pozostało do przeczytania: 82%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze