Skóra, fura i kura. Od tysięcy lat z ludźmi

„Wspomniał Piotr na słowa, które mu powiedział Jezus: Pierwej, nim kogut dwa razy zapieje, trzy razy Mnie się wyprzesz. I wybuchnął płaczem” – tak św. Marek opisuje jedną z najbardziej dramatycznych scen w Nowym Testamencie, która umieściła koguta na stałe w historii ludzkości i związała kurę z Świętami Wielkanocnymi.


„Kura jest najlepszym przykładem, do czego doprowadza bliskie \ współżycie z ludźmi. Zatraciła zupełnie ptasią lekkość i wdzięk. \ Ogon sterczy nad wydatnym kuprem jak za duży kapelusz \
w złym guście: Jej rzadkie chwile uniesienia, kiedy staje na \ jednej nodze i zakleja okrągłe oczy błoniastymi powiekami, \ są wstrząsająco obrzydliwe. I w dodatku ta parodia śpiewu, \ poderżnięte suplikacje nad rzeczą niewypowiedzianie \ śmieszną: okrągłym, białym, umazanym jajkiem. \ Kura przypomina niektórych poetów” – napisał kiedyś o kurze i swoich kolegach po fachu Zbigniew Herbert. Był chyba jednak zbyt łaskawy dla swoich oponentów. Z pewnością byli oni mniej pożyteczni niż te dwunogie ptaki.

Miliardy jajecznic
Jest Wielkanoc. Większość z Państwa zastanawia się, gdzie kupić i jak wymalować jajka. W czym zanieść je na święconkę, albo które wybrać, aby nie skompromitować się w popularnej grze zwanej Walatką (lub czasami wybitkami)? Może zastanawiacie się Państwo, czy podczas śniadania wielkanocnego rozbić jajko monetą, o czoło czy o inne jajko i która metoda przyniesie w bieżącym roku szczęście? Ale czy zastanawialiście się, ile zawdzięczamy kurom? Warto, bo dzisiaj bez tych ptaków trudno sobie wyobrazić nie tylko święta, ale nawet przeżycie tygodnia. Mięso z kurczaka i jajka to bowiem dzisiaj podstawowy artykuł żywnościowy. Polska produkuje rocznie ok. 10 mld jajek różnych kategorii: od ekologicznych do tych z chowu klatkowego. Na ten wynik pracuje około 40 mln kur niosek. Średnio jeden Polak zjada ok. 150 jajek rocznie. Liczba ta stale rośnie, gdyż włączamy się w ogólnoeuropejski trend....
[pozostało do przeczytania 77% tekstu]
Dostęp do artykułów: