Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Opowieść podkuchennej

Dodano: 10/05/2023 - Nr 19 z 10 maja 2023

Można przewidywać, że jakiś czas po upadku Putina pojawi się wysyp wspomnień jego personelu, szoferów, kucharzy, sobowtórów (jeśli przeżyją), sekretarek, lekarzy, a nawet faceta, który nosił za nim tackę z odchodami. Jak wiadomo, wszystko jest na sprzedaż, a kulisy zła interesują nie tylko badaczy. „Smak zła” Tony Asplera i Gordona Pape nie jest dokumentem, lecz zgrabnie utkaną opowieścią testerki Hitlera, dziewczyny z arystokratycznej rodziny von Bismarck, którą zamiłowanie do gotowania i nordycka uroda prowadzą najpierw do kuchni hotelu Adlon w Berlinie, a następnie do prywatnych apartamentów wodza w kancelarii Rzeszy, Wilczym Szańcu i Berghowie. Ostatnim etapem jej pracy jest słynny bunkier, gdzie nieomal do ostatka ogląda upadek III Rzeszy. Już sama taka sytuacja jest interesująca, ale gdy poznajemy jej pilnie strzeżoną tajemnicę, robi się naprawdę ciekawie.

Okazuje się bowiem, że bohaterka jest w istocie pół-Żydówką. Dla bezpłodnej arystokratki

     
59%
pozostało do przeczytania: 41%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze