Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Obok mazurków, czekoladowych zajączków i baranków z ciasta coraz częściej na naszych wielkanocnych stołach gości pascha. Zgodnie z symboliką ten pyszny deser powinien być przygotowywany tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne.
Czy wiesz, że... Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Jej tradycja sięga XVIII wieku. Początkowo na jej spożywanie kilka razy w roku mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, a biedniejsi jedli ją raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Pascha formowana jest w kształt stożka, co ma symbolizować grobowiec Chrystusa. Duże znaczenie w kwestii symboliki mają również używane do przygotowania paschy produkty, czyli jajka i mleko, które dla chrześcijan są znakiem wiosennego odrodzenia przyrody. Dodatki takie jak bakalie czy cukier oznaczają dobrobyt i bogactwo, a biała lub kremowa barwa deseru stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. U naszych
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]