Kokosem w gronkowca

Produkt ten przez lata pozostawał „nieodkryty”, jednak dziś znajduje się dla niego wiele zastosowań. Zdecydowanie też powinniśmy włączyć go do naszej codziennej diety. Dlaczego? Bo wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych Choć olej kokosowy zalicza się do produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe – uważane powszechnie za niezdrowe (odpowiedzialne m.in. za wzrost poziomu „złego” cholesterolu) – wykazuje on wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu. A to dlatego, że jest to wyjątkowy rodzaj tłuszczów nasyconych – tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe, których małe cząsteczki dość szybko się trawią i wchłaniają (w przeciwieństwie do trójglicerydów długołańcuchowych, obecnych w większości tłuszczów spożywanych na co dzień, które po zjedzeniu podlegają wielu złożonym przemianom w organizmie). Co za tym idzie – nie odkładają się one w tkance tłuszczowej, są natomiast przerabiane na energię. A to oznacza, że wspomagają proces przemiany materii i są
     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze