Samo zdrowie w każdej łusce

Smażona, duszona, na surowo. Nieodłączny składnik wielu dań. Choć wyciska nam łzy z oczu, i tak po nią sięgamy. I dobrze, bo pod każdą postacią zachowuje swoje prozdrowotne właściwości

Takie są fakty – cebula, bo o niej mowa, w każdej wersji kulinarnej ma korzystny wpływ na nasze zdrowie (choć najcenniejsza jest spożywana na surowo). Zawiera wiele witamin (A, z grupy B, C, E, K) oraz minerałów (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk), ponadto olejki eteryczne i związki siarki. Medycyna ludowa już przed wiekami doceniła jej lecznicze właściwości. Wykorzystywano ją na przykład jako lekarstwo na szkorbut (co można tłumaczyć tym – a o czym ówcześni wiedzieć
[pozostało do przeczytania 78% tekstu]
Dostęp do artykułów: