Samo zdrowie w każdej łusce

Dodano: 19/01/2016

Martyna Hajdo-Trolińska \ to i owo

Smażona, duszona, na surowo. Nieodłączny składnik wielu dań. Choć wyciska nam łzy z oczu, i tak po nią sięgamy. I dobrze, bo pod każdą postacią zachowuje swoje prozdrowotne właściwości Takie są fakty – cebula, bo o niej mowa, w każdej wersji kulinarnej ma korzystny wpływ na nasze zdrowie (choć najcenniejsza jest spożywana na surowo). Zawiera wiele witamin (A, z grupy B, C, E, K) oraz minerałów (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk), ponadto olejki eteryczne i związki siarki. Medycyna ludowa już przed wiekami doceniła jej lecznicze właściwości. Wykorzystywano ją na przykład jako lekarstwo na szkorbut (co można tłumaczyć tym – a o czym ówcześni wiedzieć nie mogli – że warzywo to zawiera witaminę C). W związku z tym znajdowała się m.in. wśród zapasów pożywienia na okrętach wypływających w wielomiesięczne rejsy, właśnie po to, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia u członków załogi tej „żeglarskiej choroby”. Ale z niektórych ludowych „receptur” korzystamy również
     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze