Kolorowe śniadanie

Dodano: 02/02/2022 - Nr 5 z 02 lutego 2022

Kulinaria [Szakszuka]

Szakszuka to doskonały pomysł na pyszne śniadanie z nutą orientu. Zdrowa, łatwa w przygotowaniu, efektowana i sycąca. Przepis jest niezwykle prosty: to połączenie jajek i pomidorów w najlepszym wydaniu.

To niezwykle popularne śniadaniowe danie przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu. Nie ma chyba bardziej izraelskiego śniadania niż szakszuka, ale do jej „wynalezienia” przyznaje się wiele innych krajów, takich jak Libia, Tunezja, Egipt czy Maroko. Trudno przypisać autorstwo dania konkretnej nacji, ponieważ obecnie jest serwowane w wielu kuchniach regionu. Po arabsku szakszuka oznacza „wielki bałagan”. Natomiast Żydzi przekonują, że nazwa shakshouka pochodzi od hebrajskiego słowa leshakshek, które także znaczy „mieszać”. Jedno i drugie oddaje istotę tego dania. Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jedyne, o czym należy pamiętać, to egzotyczne przyprawy, czyli kmin rzymski (kumin), pikantna harissa, a
     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze