Esbecki rodowód TVN
Z odnalezionych w archiwum Instytutu Pamięci Narodowej dokumentów wynika, że Jan Wejchert, współtwórca koncernu ITI i telewizji TVN, na zlecenie SB rozpracowywał pracowników Ambasady RFN w Warszawie...
Smaczne, zdrowe i uniwersalne. Wystarczająco małe, aby zmieścić się w kieszeni, wystarczająco silne, aby dostarczyć witamin i minerałów. Warto wyrobić w sobie nawyk codziennego spożywania kilku orzechów, bo zyska na tym nasze zdrowie.
Czy wiesz, że... Polska nazwa „orzechy włoskie” nie pochodzi od Włoch, choć przywędrowały one do nas z południa. Tak naprawdę dotarły tu z Karpat, z terenów dzisiejszej południowej Rumunii, czyli z Wołoszczyzny. Kształt owocu orzecha włoskiego kojarzony jest z ludzkim mózgiem, ale w tym podobieństwie kryje się sporo prawdy. Regularne jedzenie orzechów wspomaga koncentrację oraz polepsza procesy zapamiętywania. Orzechy są kaloryczne – mają sporo tłuszczów. Są to jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla organizmu – orzechy laskowe zawierają 671 kcal/100 g, orzechy włoskie – 665 kcal/100 g. Orzechy włoskie łatwo jełczeją i pleśnieją. Lepiej kupować je w łupinach i obierać samemu. Wysuszone łuskaneSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]