Jesienne chrupanie

Dodano: 20/10/2021 - Nr 42 z 20 października 2021

Kulinaria [Orzechy]

Smaczne, zdrowe i uniwersalne. Wystarczająco małe, aby zmieścić się w kieszeni, wystarczająco silne, aby dostarczyć witamin i minerałów. Warto wyrobić w sobie nawyk codziennego spożywania kilku orzechów, bo zyska na tym nasze zdrowie.

Czy wiesz, że... Polska nazwa „orzechy włoskie” nie pochodzi od Włoch, choć przywędrowały one do nas z południa. Tak naprawdę dotarły tu z Karpat, z terenów dzisiejszej południowej Rumunii, czyli z Wołoszczyzny. Kształt owocu orzecha włoskiego kojarzony jest z ludzkim mózgiem, ale w tym podobieństwie kryje się sporo prawdy. Regularne jedzenie orzechów wspomaga koncentrację oraz polepsza procesy zapamiętywania.  Orzechy są kaloryczne – mają sporo tłuszczów. Są to jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla organizmu – orzechy laskowe zawierają 671 kcal/100 g, orzechy włoskie – 665 kcal/100 g. Orzechy włoskie łatwo jełczeją i pleśnieją. Lepiej kupować je w łupinach i obierać samemu. Wysuszone łuskane
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze