Wiśniowy sierpień

Dodano: 04/08/2021 - Nr 31 z 4 sierpnia 2021

Kulinaria [Bordowy owoc]

Czas na pierogi i ciasta z wiśniami oraz wiśniowe soki, konfitury i nalewki. Bordowe, jędrne owoce, których smak zmienia się w zależności od pory dnia. W słońcu nabierają słodyczy, a wieczorem stają się kwaskowe. 

Czy wiesz, że... Pierwsza wzmianka na temat wiśni pochodzi z 1500 roku p.n.e. W starożytności wiśnię ceniono nie tylko za jej smak i właściwości lecznicze, lecz także z powodu dobrej jakości drewna.  W dawnej Polsce drzewo wiśniowe nazywano wiśniną, a na owoce mówiono jagody wiśni, wiśnianki lub wiślanki. Wiśnia zawsze była drzewem dobrym, we wróżbach życzliwym i skutecznym w leczeniu. Zakwitając wcześnie, przepowiadała urodzaj na wszelkie owoce i bogate plony zbóż. Dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni (Japończyków) wiśnia jest bardzo ważnym drzewem. Rośnie prawie we wszystkich miejscach, a w czasie kwitnienia (przełom kwietnia i maja) obchodzone jest na jej cześć święto – hanami, czyli „oglądanie kwiatów”. Japońska tradycja
     
42%
pozostało do przeczytania: 58%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze