Truskawkowy czas

Dodano: 02/06/2021 - Nr 22 z 2 czerwca 2021

Kulinaria [Zwiastuny wakacji]

Na przełomie maja i czerwca z niecierpliwością wypatrujemy ich na straganach, a gdy już są, zawsze mamy wrażenie, że sezon na nie kończy się za szybko. Krajowe truskawki są pyszne, słodkie i chyba nikogo nie trzeba przekonywać do ich jedzenia.

Chociaż teraz truskawki możemy kupić właściwie przez cały rok, to i tak nasze, rodzime są najsmaczniejsze.

Gdy tylko pojawią się na bazarach, ich miłośnicy ustawiają się w kolejkach. I nic dziwnego, bo z tych wspaniałych, słodkich i zdrowych owoców wyczarować można prawdziwe kulinarne cuda. Truskawki na śniadanie w towarzystwie mięciutkiej chałki, na obiad do makaronu lub pierogów i do deseru w postaci truskawkowego tiramisu z prosecco albo po prostu ze śmietaną, bo te owoce sprawdzają się w każdej wersji.

Niestety truskawki to owoc nietrwały i nawet jeśli wykorzystamy ich niezliczone kulinarne zastosowania, to i tak część z nich zostaje na kolejne dni. Jeśli mają poleżeć dłużej, trzeba je ułożyć w

     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze