Moc zamknięta w skorupce

Kulinaria [Jaja]

W wielkanocnym koszyczku muszą pojawić się jajka – zwykle kolorowe, pięknie ozdobione. Jajko to symbol życia i najbardziej charakterystyczny akcent wielkanocnego menu.

Trudno wyobrazić sobie bez nich nie tylko Święta Wielkanocne, ale także polską kuchnię. Przyrządzane na rozmaite sposoby, zaskakują nie tylko ciekawym smakiem, ale posiadają też wiele właściwości odżywczych. Jajko to prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Jest jednym z nielicznych produktów żywnościowych, który dostarcza praktycznie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pod skorupką ukryte jest wszystko, co niezbędne, by powstało nowe, niezależne życie. Jajka kurze to jeden z podstawowych elementów w jadłospisie Europejczyków. Na twardo, miękko lub sadzone, po benedyktyńsku lub wiedeńsku. W postaci jajecznicy lub omletu albo jako kogel-mogel. Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów. Jadamy je przez cały rok, jednak w okresie

     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze