Kolorowe latynoskie sushi

Kulinaria [Ceviche]

Wywodzi się z Ameryki Łacińskiej. A wyglądem przypomina bardziej dzieło sztuki niż jedzenie. Składa się głównie z ryby, ale nią nie pachnie. Oto danie, które spodoba się wszystkim lubiącym ryby, ale też tym, którzy poszukują nowych pomysłów na oryginalne przekąski.

Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to nic innego jak kawałki surowej ryby lub owoce morza marynowane w soku z limonki, mieszane z warzywami i podawane w formie efektownej sałatki.

Odpowiednio przygotowane ceviche to smaczna, oryginalna i doskonale prezentująca się na stole potrawa, ostatnio docenia również u nas. Sałatka ta z pewnością przypadnie do gustu smakoszom sushi, paelli czy innych dań, których kluczowy składnik stanowią ryby i owoce morza.

Sekret dania tkwi w przygotowaniu – nie wymaga smażenia ani pieczenia, rybę gotuje się na zimno w soku z cytrusów. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, pod wpływem kwasów zawartych w soku z limonki,

     
18%
pozostało do przeczytania: 82%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze