Zapach świąt Bożego Narodzenia

Kulinaria [Świąteczne specjały]

W powietrzu unosi się woń choinki, z kuchni dolatuje aromat świeżo upieczonych pierników, a w domu pachnie cynamonem, cytrusami i goździkami. To znak, że zbliża się Boże Narodzenie.

Za kilka dni zanim usiądziemy do wigilijnego stołu, podzielimy się opłatkiem, zaśpiewamy kolędy i otworzymy prezenty, o nadchodzących Świętach przypominają nam zapachy z kuchni. Zapachy, które nieodłącznie kojarzą się właśnie z tym magicznym czasem. Przygotowania kulinarne do Bożego Narodzenia zawsze odbywają się z rozmachem i nie zmieni tego nawet tegoroczna trudna sytuacja. W kuchni jak co roku korzenny zapach piernika mieszać się będzie z aromatem leśnych grzybów. W tym wyjątkowym czasie nikomu nie będzie przeszkadzał zapach pieczonej czy smażonej ryby ani gotowanej kapusty z grzybami. Jeśli spojrzymy na Święta „od kuchni”, to nic tak nie przypomina nam o Bożym Narodzeniu jak aromat unoszących się w domu przypraw korzennych: anyż, goździki, imbir, kardamon, kolendra, gałka

     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze