JESIENNE KORALE na talerzu

KULINARIA [JARZĘBINA CZERWONA]

Czerwono-pomarańczowe owoce stanowią ulubiony przysmak ptaków, ludzie sięgają po nie rzadziej. Tymczasem nasi przodkowie bardzo cenili kulinarne oraz prozdrowotne walory jarzębiny i przetwarzali ją na wiele sposobów.   Od wieków przypisuje się jarzębinie magiczne znaczenie. Wierzono, że jej czerwone owoce odstraszają złe moce i zapewnią dobry urodzaj, dlatego wplatano je w wieńce dożynkowe. Kobiety nosiły jarzębinowe korale, które miały przynosić szczęście w miłości. W Skandynawii do dziś układa się gałązki jarzębiny na grobach, by zapewnić spokój duszom zmarłych.   Jarzębina to potoczna nazwa jarząbu pospolitego – drzewa, które rośnie niemal w całej Europie, z wyjątkiem Grecji i Hiszpanii. Możemy ją spotkać w parkach, przydomowych ogrodach i na osiedlowych skwerach. Kiście czerwonych, kulistych owoców są zwiastunem nadchodzącej jesieni. Do zbioru owoców jarzębiny najlepiej przystąpić, gdy owoce nabiorą nasyconej, czerwonej barwy. Nie wolno spożywać ich na surowo!
     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze