Słoneczne ziarno

Kulinaria [Kukurydza]

Kukurydzę można ugotować, grillować i dodawać do różnych potraw. Świetnie sprawdzi się w roli przystawki, sycącego obiadu i deseru. Smak jej słodkich, soczystych ziaren skusi każdego.   To najpowszechniej uprawiane zboże i najstarsza z udomowionych roślin na świecie. Podczas wykopalisk prowadzonych w Meksyku znaleziono pyłek kukurydzy, którego wiek szacowany jest na kilkadziesiąt tysięcy lat. Ciekawe, że nie znaleziono dziko rosnących przodków kukurydzy, jakby od zawsze była ona udomowiona. Największą zagadką złotych ziaren zebranych w kolby jest właśnie to, że roślina ta nie jest zdolna do życia bez pomocy człowieka. Dojrzała kolba kukurydzianych ziaren jeśli nie zostanie w porę zebrana, zgnije, nie dając potomstwa, nawet gdy ziarno spadnie na ziemię. Nie może rozmnażać się poprzez samosiew i zdziczeć. Kukurydza jest nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również do zup, dań jednogarnkowych, placków warzywnych. Może być spożywana na ciepło lub zimno. Rdzenna
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gazetapolska.pl

W tym numerze